PUTRAJAYA 16 Jan. – Jabatan Peguam Negara sedang mengkaji kemungkinan menguatkuasakan perundangan berhubung pengurusan kes jenayah, persidangan praperbicaraan dan tawaran rayuan bagi membolehkan penyelesaian segera kes-kes, sebagaimana dituntut oleh orang ramai.
Peguam Negara (AG), Tan Sri Abdul Gani Patail berkata, langkah telah juga diambil bagi menambah bilangan timbalan pendakwa raya (DPP) dan peguam persekutuan bagi memenuhi keperluan mahkamah yang bertambah.
"DPP juga ditugaskan di mahkamah-mahkamah rendah bagi membolehkan kes dikendalikan segera tanpa sebarang halangan,” katanya dalam ucapan pada majlis “Perasmian Tahun Perundangan 2010” di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.
Abdul Gani berkata, sementara pejabatnya menyokong langkah mahkamah mempercepat proses perbicaraan, terdapat kemungkinan berlaku ketidakadilan jika ini dilaksanakan secara melampau.
Peguam Negara mengambil perhatian, hal-hal sebegini berlaku bila seseorang hakim mengarahkan perbicaraan diteruskan, sekalipun peguam atau DPP yang mengendali kes jatuh sakit, atau hakim mengarahkan sesuatu kes yang pada awalnya ditetapkan pada tarikh lain, dipercepatkan tarikh perbicaraan, tanpa notis yang cukup kepada peguam atau DPP. - Bernama
No comments:
Post a Comment