18 May 2015

Pandikar tidak gembira dengan ‘kelengkapan’ pejabat, kata Dr M

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkemungkinan "berkecil hati" susulan kekurangan kelengkapan dalam pejabatnya, sehingga mengakibatkan beliau ingin melepaskan jawatan tersebut.

Menjawab soalan ketika pelancaran buku bertajuk "Dr Mahathir: Selected Letters to World Leaders" bahagian 2 di Putrajaya hari ini, Dr Mahathir berkata, perkara itu dibangkitkan Pandikar ketika bertemu dengannya sebelum ini.

"Beliau mengaku ada berjumpa saya. Bukan saya suruh beliau berjumpa saya. Beliau jumpa saya kata tidak puas hati dengan kerajaan.

"Beliau kata nak bersidang, beliau akan beritahu perdana menteri beliau ingin lepas jawatan.

"Sebagai speaker, beliau perlu berjumpa VIP. Bilik beliau tidak selesa. Mungkin sebab itu dia nak berhenti. Kemudahan dalam bilik tidak diberikan," kata Dr Mahathir.

Dr Mahathir berkata, tindakan Pandikar, yang masih mempengerusikan mesyuarat di Dewan Rakyat dan bercanggah dengan kenyataannya untuk meletakkan jawatan seolah-olah melihatkan dirinya seperti "penipu".

"Dia (Pandikar) memalukan saya dengan kata dia tak resign. Dia datang jumpa saya, dia cerita perasaan tidak puas hati dengan Najib.

"Dia kata tak jadi speaker dah, dia cerita tidak puas hati layanan Parlimen sebagai speaker. Apa yang perlu dia buat, dia kata bagi surat dah kat Najib nak letak jawatan," kata Dr Mahathir.

"Dia kata macam saya ini bohong, tak baiklah". - TMI

No comments:

Post a Comment