22 February 2010

Danby: ‘MP Australia protes kerana Malaysia rakan dan jiran’

KUALA LUMPUR, Feb 22 — Pengerusi jawatankuasa kecil hal ehwal luar Parlimen Australia, Michael Danby menjelaskan, ahli-ahli Parlimen dan Senator negara itu mendesak agar kes liwat kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim digugurkan atas semangat Malaysia sebagai “rakan dan negara jiran.”

Kata beliau seramai 60 Ahli Parlimen dan Senator dari parti Buruh, Liberal, Green dan bebas menandatangani surat yang diserahkan kepada Pesuruhjaya Tinggi Malaysia kerana prihatin dengan perkembangan di Malaysia selaku rakan dan negara jiran yang amalkan prinsip demokrasi.

“Mengapa Ahli Parlimen Australia harus mengheret hidung mereka ke dalam hal ehwal sebuah negara seperti Malaysia, yang merupakan rakan dan negara jiran?

“Saya boleh berkata ia kerana Malaysia adalah rakan dan jiran yang kami ambil berat dengan apa yang berlaku di sana.

“Tidak ada sesiapa yang terkejut dengan perbicaraan dan pendakwaan politik di Korea Utara ataupun di Myanmar.

“Tetapi apabila ia berlaku di sebuah negara yang merupakan di negara yang berjaya di rantau kami, kami terperanjat,” katanya.

Surat ini ditandatangani antara lain oleh Laurie Ferguson, Malcolm Turnbull, Greg Hunt, Bob Brown, Nick Xenophon, Duncan Kerr, Deputy Speaker Anna Burke, Jennie George, Gary Gray dan Mark Dreyfus QC.

“Ia disusuli dengan ucapan yang saya berikan di Dewan Perwakilan pada 3 Feb, yang mana menarik perhatian Dewan Perwakilan berhubung perbicaraan kes liwat kedua Anwar Ibrahim di Kuala Lumpur.

“Saya terharu dengan langkah Ahli Parlimen dan Senator yang menandatangani surat ini. Saya tidak boleh ingat inisiatif sedemikian rupa dalam tempoh terdekat ini,” kata beliau dalam tulisannya di bawah tajuk “Why Australian MPs protested the Anwar trial”.

Kata beliau, memang ramai yang pernah bercakap mengenai nasib pejuang prodemokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi, tetapi ia menarik perhatian apabila berlaku di negara demokrasi seperti Malaysia membabitkan Anwar.

Pendakwaan ke atas Anwar tidak menyumbang kepada imej baik Malaysia kata beliau lagi.

Kata Danby, usaha berterusan parti pemerintah dengan mengenakan tuduhan palsu terhadap Anwar adalah sesuatu yang memalukan.

Rabu lalu, Pemuda BN menyerahkan memorandum bantahan terhadap tindakan ahli-ahli parlimen Australia didakwanya cuba campur tangan dalam hal ehwal sistem kehakiman negara ini.

Mereka menuntut agar Danby menarik balik surat yang dihantar oleh ahli Parlimen dan Senat negara itu kepada Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Australia serta menuntut permohonan maaf Danby bagi pihak mereka.

Memorandum itu juga menggesa Perdana Menteri Australia Kevin Rudd menyatakan dengan jelas pendirian kerajaan Australia tidak sama dengan pendirian wakil rakyat terbabit. - Malaysianinsider

* UmnoBN sudah malukan 1malaysia.

No comments:

Post a Comment