25 April 2010

Rayuan ditolak, Naib Canselor UUM didenda RM5,000

ALOR SETAR: Mahkamah Tinggi di sini hari memerintahkan Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM), Tan Sri Dr Nordin Kardi membayar denda RM5,000 kerana kesalahan menghina mahkamah dalam tempoh dua minggu atau menjalani hukuman penjara dua bulan.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Zamani Abdul Rahim mengeluarkan perintah itu selepas menolak rayuannya bagi penangguhan pelaksanaan hukuman denda itu sementara menunggu rayuannya di Mahkamah Rayuan.

Pada 3 Februari lalu, Dr Nordin didenda RM5,000 atau penjara sebulan kerana gagal melaksanakan perintah injunksi yang dibuat Mahkamah Tinggi di sini yang menghalang universiti itu menganjurkan program pengajian Sarjana Pengurusan Perniagaan (MBA). Dr Nordin, yang tidak hadir di mahkamah hari ini dan UUM diwakili peguam K Valen.

Perintah injunksi itu diperoleh syarikat penganjur program MBA dengan UUM, KIC Management pada 8 Julai tahun lalu.

Peguam C V Krishnadevan yang mewakili KIC Management, berkata UUM gagal mematuhi perintah injunksi itu, menyebabkan pihak syarikat memfailkan waran komital pada Oktober tahun lalu.

Pengarah Urusan KIC Management, Azahar Abdul Rahman, berkata syarikat memohon injunksi itu selepas UUM, melalui surat bertarikh 18 Mei 2009, membatalkan perjanjian usahasama dengan pihanya bagi mengendalikan program tersebut mulai 1 Jun tahun lalu.
"Mengikut perjanjian itu yang ditandatangani pada 1 September 2008, pihak yang mahu menamatkan kontrak mesti memberikan notis bertulis enam bulan lebih awal dan selepas pelajar sesi terakhir menamatkan pengajian mereka," katanya. - Bernama

No comments:

Post a Comment